Om mij heen hoor ik zowel zakelijk als privé dat mensen het graag anders willen doen. In de privésfeer worden vaak veranderingen genoemd als: ik wil meer sporten, ik wil afvallen,ik wil een andere baan, ik wil meer tijd voor mezelf, ik wil doen wat ik leuk vind, ik wil beter mijn grenzen bewaken. Zo kan ik nog wel wat voorbeelden noemen. In de trajecten die ik binnen ondernemingen en teams begeleid ligt het anders willen doen veelal in: het doel nu wel halen, efficiënter willen werken, teleurstelling voorkomen, hoe gebruik te maken van ieders kwaliteiten in het team, of hoe haal je plezier uit het werk met alles wat er moet?

Het tijdstip waarop deze mensen het anders willen gaan doen wordt momenteel uitgesteld tot 1 januari 2020. Vanaf dan gaan ze het allemaal anders doen. Pas na de feestdagen is het moment om het aan te pakken, dan gaan ze echt hun doelen bereiken, zeggen ze. Mijn vraag hierbij is: ‘Waarom na 1 januari, waarom niet nu?’. Wat maakt dat het na 1 januari wel kan en dat je nu nog niet kunt of wilt starten? Ofwel wat is er anders in jouw situatie na de feestdagen waardoor je, in ieder geval in je gedachten, het idee hebt dat je het dan wel anders kunt doen? Het antwoord op die vraag blijft men mij meestal schuldig of ligt in de lijn van: nieuw jaar, nieuwe ronde, nieuwe kansen, dus dan lukt het men wel.

Ik denk niet dat het zo werkt. De kansen om een verandering in te zetten in je houding, je werkwijze of in je leven ligt bij jezelf. Jij zet de eerste stap. En het mooie is dat je dat op elk moment in het jaar kunt doen. De grote vraag is: ‘Hoe kun je een verandering teweegbrengen, hoe groot of hoe klein ook?’. Op welke wijze pak je het aan?

Nu het bijna kerst is, gaat het voor mij meer dan ooit om geven, delen en voor de ander zorgen. Ik geef je daarom wat tips:

  • Zorg dat je ontspannen bent en ga vanuit die houding aan de slag.
  • Breng voor jezelf in beeld hoe jouw resultaat eruit zou zien als de verandering is volbracht. Denk eens na wat je dan anders doet. Hoe ziet je omgeving eruit? Welk doel haal je dan?
  • Vervolgens kun je kijken welke ingrediënten (mensen, kennis of tools)  jou hierbij helpen.
  • Als je hier in gedachten een beeld van kunt vormen, maak het dan visueel, door tekst, plaatjes, foto’s of wat er nodig is om jou te helpen herinneren aan wat er nodig is om het anders te doen.
  • Zorg dat deze visualisatie ergens hangt waar je het dagelijks ziet, als schermafbeelding, screenshot of gewoon als soulboard aan je muur.
  • Verwerk de acties die nodig zijn in je dagelijkse rituelen.
  • Ga aan de slag, probeer, leer, evalueer en hou vol.

Gebruik de feestdagen om terug te kijken, te evalueren, te leren en van daaruit vooruit te kijken naar wat er in 2020 anders kan in jouw leven. Probeer het en gun het jezelf om zaken die jij belangrijk vindt om te veranderen, in je zakelijke of privéleven, aan te pakken.

Ik wens je hele fijne feestdagen met prachtige inzichten, veel enthousiasme en een goede drive om in 2020 de verandering door te voeren die jij voor ogen hebt. Maak je stappen klein. Onthou stap 1 is dat  je alleen maar hoeft te starten.

Warme groet, Martine

P.S. Vind je het lastig om te starten, of heb je de behoefte om te sparren, dan mag dat altijd, ik ben er voor jou!