En dan hebben we ineens allemaal te maken met COVID-19 en alle daarbij horende maatregelen. Eenieder wordt hierdoor op de een of andere wijze geraakt. In veel gevallen moet er thuisgewerkt worden. Onze kinderen kunnen niet naar school en zijn 24/7 om ons heen en onze vrijheid wordt op allerlei manieren ingeperkt. Het is noodzakelijk en vergt nogal wat van onze flexibiliteit.

Alles is anders. Het gewone dagelijkse ritme is zoek, omdat je ineens op elkaars lip zit en ieder op zijn manier om heeft te gaan met de gevolgen, onzekerheden en teleurstellingen. Hoe hou je het dan toch leuk en maak je er het beste van?

Verandering geeft negen van de tien keer weerstand en dat zie je nu ook. Niet iedereen houdt zich aan de noodzakelijke regels maar geeft er zijn eigen draai aan. Dat komt omdat we zo gewend zijn alles op onze eigen manier te doen. Het vergt daarom ook enige creativiteit om nu je dag in te delen en je niet te laten leiden door angst en onzekerheid maar te kunnen kijken naar mogelijkheden.

Hoe verder?

Aangezien we nog wel even met elkaar te gaan hebben is het de kunst om zo goed mogelijk de uitdagingen die op ons pad komen aan te gaan. Bovendien, en ik snap echt dat dit soms lastig is om zo te zien, kun je deze periode ook zien als een moment voor zelfreflectie, persoonlijke ontwikkeling en het aangaan van verbindingen.

Als ik kijk naar mezelf met mijn bedrijf, mijn gezin en de uitdagingen die erbij komen kijken dan kan ik je de volgende tips geven die het voor mij makkelijker maken om door deze periode heen te komen. Het draait om het behouden van structuur, het geven van ruimte en het stellen van grenzen. Kijk wat hiervan voor jou werkt en wie weet bevalt het je wel zo goed dat je het hierna ook blijft doen.

Tips

 1. Mediteer elke ochtend als een krachtige en ontspannen start van je dag.
 2. Zorg voor structuur in je dagritme en dat van je huisgenoten.
 3. Wissel de momenten van (huis)werk voldoende af met ontspanning. Zo hou je focus.
 4. Werk achter de schermen aan je bedrijf en pas waar nodig je strategie aan voor na deze periode.
 5. Geef ruimte aan de ander.
 6. Claim je eigen tijd.
 7. Ga dagelijks, mits op veilige afstand, naar buiten voor de nodige vitamine D.
 8. Sport een aantal momenten in de week voor de nodige energie.
 9. Maak van de nood een deugd. Leer iets nieuws. Ga eindelijk je gitaarles doen, volg een online talencursus of ontwikkel je op een ander vlak.
 10. Verbind door echte gesprekken met je dierbaren. Je hebt nu de tijd om echt met aandacht te luisteren.
 11. Laat je kinderen eens een avond koken als ze dit leuk vinden.
 12. Wees lief en geduldig met elkaar

Het lijken misschien open deuren, maar voor mij, mijn onderneming en mijn gezin werkt het in ieder geval als een trein. Ik ben heel blij met hoe ik als ondernemer van deze situatie leer en doorpak. Hoe we als gezin verbinden, ontzettend veel lol kunnen hebben en de ruimte aan elkaar geven als de een of de ander het even moeilijk heeft. Verandering vergt een flexibele instelling en zorgt ervoor dat ik een scherpere, positieve mindset heb om ermee te dealen.

Tot slot.

Dus mijn advies aan jou: ga niet in de weerstand, maar beweeg mee als het water, zodat je flexibel blijft, leert schakelen en ontdekt dat je tot veel meer in staat bent dan je had gedacht. Je hebt nu de mogelijkheid om een nieuwe (ondernemende) kant van jezelf te ontdekken. Probeer het en gun het jezelf om zaken die jij belangrijk vindt juist nu aan te pakken en te veranderen in je zakelijke of privéleven.

Ik wens je een goede gezondheid, mooie inzichten, verbinding en geduld om met deze situatie om te gaan.

Heb je toch behoefte om te sparren over jouw situatie en hoe je die in deze tijd kunt aanpakken of veranderen neem dan contact met mij op.

Warme groet, Martine