In mijn werk als sparringpartner en coach kom ik veel mensen tegen die niet weten wat hun passie is, hun passie kwijt zijn of op zoek willen naar hun passie. Kortom, ze willen in beweging komen om meer plezier in hun werk of in hun leven te ervaren.

Betekenissen
Er blijken diverse beschrijvingen te zijn voor het woord passie.
Het Van Dale woordenboek geeft aan passie de volgende betekenissen:

  1. het lijden van Jezus
  2. (mv passies) hartstocht, drift; hartstochtelijke liefhebberij

Wikipedia geeft de volgende beschrijving:
‘Passie is een intens verlangen of enthousiasme voor iets of iemand. Het kan ook slaan op de bewondering, vriendschap, opwinding, diepe affectie of liefde voor iemand. Het wordt vaak gebruikt in het kader van romantisch of seksueel verlangen, maar het gaat dieper dan lust.’

In organisaties wordt voor passie vaak het woord bevlogenheid gebruikt. De betekenis die Schaufeli & Bakker (in een artikel in het tijdschrift gedrag & organisatie, 2004) geven aan bevlogenheid: ‘een positieve affectief-cognitieve toestand van opperste voldoening, die wordt gekenmerkt door vitaliteit, toewijding en absorptie.’

Al met al zou ik passie willen omschrijven als een innerlijke drive die je in beweging zet om een voor jou relevant doel te realiseren en waarbij je bereid bent om te lijden mocht dit nodig zijn. Je doet dit met hart en ziel. Het is niet iets dat je zomaar opgeeft. Je passie hoeft dus niet alleen maar leuk te zijn, maar geeft in combinatie met zingeving richting aan de route in je leven.

Hoe ontdek ik mijn passie?
Nu je weet wat passie is, kun je op zoek gaan naar jouw passie. Dit is geen quick win. Het vergt ontdekken met aandacht, geduld en toewijding naar datgene waar jouw interne motor van aangaat. Je kunt zelf aan de slag met onderstaande tips om je passie te vinden:

  1. Wat doe en/of deed je heel graag?
    Maak een lijst met activiteiten die je graag doet en vroeger als kind graag deed. Schrijf gewoon alles op wat leuk, boeiend, inspirerend, fijn, interessant, enzovoort is. Schrijf vanuit wat je voelt en waar je enthousiast van wordt, kijk niet nu al naar de haalbaarheid.
  2. Wat geeft je enorm veel energie?
    Ga bij jezelf eens na welke activiteiten je energie geven en zorgen dat je de tijd volledig vergeet? Noteer ze in willekeurige volgorde.
  3. Waar ben je heel goed in?
    Welke talenten heb je tot je beschikking? Schrijf ook deze op. Vraag ook in je vrienden- en kennissenkring na wat zij vinden dat je écht goed kunt, want een gebrek aan zelfvertrouwen, bescheidenheid of een laag zelfbeeld kunnen je belemmeren je talenten op te schrijven.
  4. Wat geeft je elke dag een goed en fijn gevoel?
    Leren voelen is een krachtig element. Om inzicht te krijgen waar je een goed en fijn gevoel van krijgt, maak je dagelijks aan het eind van de dag een lijstje met 5 dingen waar je blij van werd. Achter een van de dingen die je een goed gevoel hebben gegeven, kan je passie zitten.
  5. Praat met gepassioneerde mensen!
    Ga op zoek naar mensen die hun passie hebben gevonden. Wat maakt hen bijzonder? Hoe ontdekten zij hun passie? Waarom inspireren zij jou? Zie je overeenkomsten? Verrijk jezelf met kennis, maar blijf trouw aan wat jij voelt en wilt.

Hoe verder?
Realiseer je dat je je passie niet in 1 dag vindt. Het is een proces dat je stapje voor stapje vormgeeft. Focus tijdens deze ontdekkingsreis op datgene waar je goed in bent. Schrijf, verzamel en bekijk of er overeenstemming zit in jouw de antwoorden op de hierboven gestelde vragen. Ga van daaruit verder kijken hoe je dit kunt uitbouwen door waarden aan de verschillende uitkomsten te hangen, door te proberen of door je passie visueel te maken met een vision- of soulboard. Bekijk of je zelf jouw passie vorm kunt geven. Daarbij is het goed te weten dat het (durven) volgen van je passie vaak een intrinsiek gemotiveerde gedragsverandering nodig heeft.

Op welke wijze zet ik mijn passie in?

  • Als je je passie hebt gevonden, wat doe je dan? Je kunt je passie op allerlei manieren invullen.
  • In je baan, waarbij je je talenten en drijfveren hebt ontdekt en een andere functie ambieert.
  • Als zelfstandig ondernemer, waarbij je erachter bent gekomen dat je niet meer je passie uitoefent, maar aan het managen bent. Door bijvoorbeeld andere taken te delegeren of je teams anders in te delen ben je in staat om je werk, dat waar jouw hart sneller van gaat kloppen, weer met passie te doen.
  • In je hobby, waarbij je zoveel plezier hebt in dat wat je doet dat het voldoende is naast je werk
  • Ook kun je je passie inzetten in vrijwilligerswerk, de voldoening en innerlijke drive om anderen verder te helpen vanuit een niet-betaalde baan, kan zomaar een passie zijn die bij jou past.

Kortom het is maar net hoe jij jouw passie wilt inzetten, jij hebt de regie!

Geniet van deze ontdekkingsreis!

Warme groet,

Martine

P.S. Wil je meer weten over hoe ik je kan helpen met het vinden van je passie en die daarna te durven volgen, neem gerust contact met me op.