Een aantal weken geleden bracht ik het weekend door in sportcomplex de Maaspoort in Den Bosch tijdens The Dutch Throwdown. Mijn rol was steun en toeverlaat zijn van mijn ‘BFF’ die deelnam aan deze wedstrijd. Verder kon ik gewoon toeschouwer zijn voor de overige sporters.
Nu moet gezegd worden dat The Dutch Throwdown een wedstrijd voor crossfitters is die dit vanuit een liefde voor de sport, noem het een hobby, doen.
In dit weekend heb ik een enorme hoeveelheid sporters zien strijden, grenzen zien verleggen en om zien gaan met teleurstelling. Maar ik zag ze juist ook kennis vergaren, kijken hoe anderen het deden, tips inwinnen en elkaar steunen en motiveren om door te gaan. Mooi om te zien en ik raakte erdoor geïnspireerd.

Wat heeft dit met FOCUS te maken?
Hoe bijzonder is het dat menig sporter start met een doel dat hij of zij voor ogen heeft, de sporter volgt zijn hart en gaat zijn passie achterna. Dit kan zijn: sterker worden, afvallen, conditie verbeteren, spiermassa kweken of wat je maar kunt bedenken. Een sporter is gedreven, fanatiek en in staat om zijn leven aan te passen om zijn doel te bereiken. Door middel van zijn eigen inzet en het vergaren van kennis maar zeker ook door het inzetten van deskundigen om hem heen zoals bijvoorbeeld een coach of fysiotherapeut.
Menig ondernemer kan hier een voorbeeld aan nemen en te werk gaan zoals een sporter. Start met het formuleren van waar je naar toe wil met je onderneming, wat je aan je werkwijze wil wijzigen of wat je wil veranderen in bijvoorbeeld de processen binnen je onderneming.

Hoe werkt het?
Het begint bij weten wat je wilt en vervolgens ga je aan de slag. Zorg dat je weet waar je naar toe wilt en hoe je je team(s) hierin meekrijgt. Maak een plan waarin je piketpaaltjes slaat, deel je plannen, delegeer, overleg, deel je kennis, gun het jezelf maar ook je team(s) om fouten te maken en bij te stellen en ga weer door. Maak gebruik van de juiste kennis in je organisatie en laat je medewerkers doen waar ze goed in zijn. Lukt dit je niet zelf als ondernemer of heb je behoefte om je plannen te toetsen. Geen punt, wees realistisch en zoek iemand buiten je onderneming die bereid is je plannen aan te horen en je handvatten te geven om je organisatie dusdanig in te richten dat je je doelen kunt gaan halen. Op deze manier kun jij als ondernemer straks weer doen wat je echt leuk vindt, ben je niet aan het managen maar aan het doen waar je goed in bent en energie van krijgt. Dit is een win-win situatie en dus haal je je doelen.

Ga ervoor!
Kijk als ondernemer eens naar de mentaliteit van een sporter en ga aan de slag. Probeer het, het is de moeite waard om te bereiken wat je voor ogen hebt. Het enige dat je nodig hebt is doorzettingsvermogen.

Ik wens je veel succes! Wil je je uitgezette koers eens toetsen of met iemand sparren waar je moet beginnen of hoe je je team in staat stelt hun doelen te halen, bel gerust dan drinken we vrijblijvend een kop koffie.

Warme groet,

Martine