‘Martine is een softy’. Dat is het ergste wat mensen tot voor kort tegen me konden zeggen of konden denken. Nu weet ik dat ik die softy in mij moet omarmen om meer vanuit gevoel en intuïtie te ondernemen, te leren, te handelen en om te gaan met de mensen om mij heen. Oei, uitdaging.

Als eerste indruk zien mensen me vaak als hard, stoer, dominant. Dat komt misschien doordat het kritische deel in mij nogal snel om de hoek komt kijken. Het is niet snel goed genoeg, de lat ligt hoog. En die kan soms nóg een stukje hoger.

Voelen; dat wil ik
Om de lat aan te blijven tikken is voor mij vermoeiend. ‘Het mag echt een tikkie minder allemaal’. Rationeel weet ik dat wel, maar om de teugels daadwerkelijk te laten vieren en dat te accepteren en te voelen is een tweede. Ja, voelen; dat is wat ik wil. Voelen en vertrouwen op het voelen. Maar hoe krijg ik dat voor elkaar?

Aan wie erger jij je?
Op dag één van de training Laat Jezelf Zien van Lindemarie Jongste en Harriëtte van Rijssel kreeg ik het antwoord. We gingen op zoek naar onze onderdrukte deelpersoonlijkheid, omdat daar de oplossing zit om een evenwichtiger mens te worden. Wat blijkt… het type mensen waar je je in het dagelijks levert aan ergert, zijn de sleutel om te komen tot je onderdrukte deelpersoonlijkheid. Zij tonen eigenschappen die je van jezelf niet ‘mag zijn’, omdat je daar ‘iets van vindt’.

Ik mag geen softy zijn
Dat laatste geldt zeker voor mij. Het feit dat ik ‘iets’ van die schaduwkant vind, blijkt een beperkende overtuiging. In mijn geval bleek mijn schaduwkant ‘de softy’ een kant te zijn waar ik allerlei emoties en visies aan toegedicht heb waar ik ‘iets’ van vind of die in mijn ogen ‘niet goed genoeg’ zijn. Om dit nog duidelijker in beeld te brengen, maakte ik een soulboard. Je ziet meteen dat ik softies niet hoog heb zitten. J

Je bent goed zoals je bent
Om dat beeld om te draaien hebben we in de training de beperkende overtuiging omgebogen naar een nieuwe: je bent goed zoals je bent! Dat is best een opgave, maar steeds vaker schuif ik in diverse situaties mijn ‘softe’ kant meer naar voren.

Luisteren naar mijn lijf
Een echte test kwam toen ik onlangs een medische ingreep onderging. Ik had mezelf voorgenomen om de drie dagen erna ook echt aan mijzelf te denken. Ik zou naar mijn lijf luisteren en met aandacht zorgen voor herstel. Dit betekende dat ik drie dagen weinig kon doen, zeker fysiek, omdat dit het herstel verre van bevordert.

Oprechte uitdaging
Aangezien ik mijzelf normaliter ‘niet zou laten kennen’ was dit een oprechte uitdaging: de eerste twee dagen na de ingreep in bed, verzorgd worden, mijn ogen koelen en loslaten wat er binnen mijn gezin gebeurde. Mijn vriend nam net zo makkelijk al mijn rollen over en regelde dat het op rolletjes liep. Daarnaast verzorgde hij me ook nog eens erg goed dus ik mocht en kon in alle rust een ‘softy’ zijn. Mooie bevestiging om te zien dat het zo ook kan. Eerlijk is eerlijk, ik vond het van tevoren wel moeilijk, maar het bracht me ook veel: rust, spoedig herstel, liefdevolle verzorging en een waardevolle les voor mijzelf en naar mijn dochters. Je bent goed zoals je bent!

De les die ik leerde
Ik realiseer me nu beter dat ik een keuze heb in welke persoonlijkheid ik inzet. En dat ik ook degene ben die een emotie toedicht aan de reactie van de ander, zoals ‘ze zullen me zien als zwak, somber of zonder sprankeling’. Het begint dus bij mijzelf en het geloof in mijzelf. De lat mag lager, want ik ben goed zoals ik ben, in al mijn facetten van mijn zijn, met mijn ‘kritische’ ik, mijn ‘dominante’ ik maar juist ook met die ‘softy’.

Nieuwsgierig geworden?
Hoewel ik eerder dacht dat kwetsbaar zijn mijn professionaliteit zou ondermijnen, weet ik nu dat het mij waardevoller maakt voor mijn klanten. Herken jij je als ondernemer in dit verhaal, ben je kritisch op jezelf en stel je niet snel de hulpvraag?

Maar heb je zo nu en dan behoefte aan:

  • een sparringpartner
  • iemand die je feedback geeft of
  • iemand die je in staat stelt je focus terug te brengen?

Bel me op 06-23880840 of mail me en we drinken vrijblijvend een kop koffie terwijl jij je verhaal doet. En vergeet niet wat je ook doet, ook jij bent goed zoals je bent!