2019 is al even van start, blue monday is achter de rug en in tegenstelling tot veel mensen om mij heen heb ik niet per definitie goede voornemens. Wat ik wel wil doen is doorgaan op de ingeslagen weg. Waar 2018 eindigde als een jaar waarin mijn persoonlijke ontwikkeling centraal stond.  Wordt 2019 een jaar waarin ik die persoonlijke ontwikkeling in kan zetten om een nog betere sparringpartner te worden voor mijn klanten, om mijn Focus te houden, mijn doelen te halen en om nog meer uit het leven te halen.

Ik hoor je denken, hoe hou je je focus om je doelen te halen? Er zijn vele wegen die naar Rome leiden maar ik doe dat bijvoorbeeld door een doel te stellen en vervolgens te bekijken wat ik nodig heb om dat doel te bereiken. Ik geef je een voorbeeld. Een van mijn doelen is dat ik mijn klantenbestand van Focus enigszins wil uitbreiden.

Dat is een mooi doel waar de nodige aanpassingen in mijn leven voor nodig zijn want om doelen te halen zul je moeten weten wat je wilt en vervolgens wie of wat je daarbij nodig hebt. Dit geldt voor hele grote doelen maar ook voor kleinere doelen. De kunst is om helderheid te creëren in de weg naar je doel toe want dat geeft rust.  In de weg naar het behalen van mijn doel heb ik in ieder geval al de volgende aanpassingen in mijn leven gedaan. Deze tussendoelen zorgen dat ik dichter bij mijn einddoel kom

 1. Ik deel mijn tijd (Focus, Trend en privé) veel gerichter in waardoor ik meer focus heb
 2. Ik sta elke ochtend om 6 uur op en mediteer, dit zorgt voor een prettige start van de dag
 3. Ik ga mijn netwerk vergroten
 4. Ik zorg voor meer zichtbaarheid (online en persoonlijke)
 5. Ik kies voor vaste momenten om te schrijven en aan mijn marketing te werken
 6. Ik evalueer elke twee weken de stappen die ik heb gezet en pas waar nodig mijn strategie aan.

Hoe ga je dan te werk, hoor ik je denken? Probeer het eens met onderstaand stappenplan.

1. Stel jezelf een doel of gewenste situatie?

Om doelen te bereiken zul je jezelf eerst de vraag moeten stellen, wat wil ik? Moedig jezelf aan om groots te denken…. Doe als Walt Disney, want ook in jou huist een ‘dromer’, een ‘realist’ een ‘criticus’. Denk eerst als een ‘dromer’, denk vrij, laat je nergens door belemmeren, denk in de breedste zin van het woord, bedenk wat je wilt en laat de ‘beren op de weg achterwege’. Vind je het lastig om te bedenken wat je wilt, stel je zelf dan eens de volgende vragen:

 • Wat is mijn doel (gewenste situatie)?
 • Stel jezelf voor in de gewenste situatie alsof je doel al helemaal is bereikt. Hoe ziet dit eruit? Zet dat beeld op je netvlies, bedenk hoe je je voelt en wat je denkt in die situatie.
 • Waarom wil ik dit doel bereiken?
 • Wat is de toegevoegde waarde en wat zijn de voordelen van deze situatie?
 • Hoe weet je dat deze voordelen zijn bereikt?
 • Waar brengt dit doel jou naar toe, wat is de bijdrage van het halen van dit doel aan jouw leven?

Zo, je doel, de gewenste situatie is helder, en nu hoe ga je nu verder?

2. Bedenk wat heb ik nodig om dit te realiseren?

Het doel is helder maar daarmee ben je er nog niet. Wat nu van belang is, is dat je nadenkt over het bereiken van je doel. Je gaat met realistische ogen kijken naar je doel. Als ik dit doel wil halen wat heb ik dan nodig, stel je zelf de vraag. Hoe kan ik dit realiseren?

 • Wanneer heb ik het doel gerealiseerd?
 • Wie heb ik nodig, wie moeten hierbij betrokken worden, wie zullen erbij betrokken zijn.
 • Wat heb ik nodig (middelen, inspiratie, geld, scholing, omgeving) om dit doel te bereiken? En wat ga ik doen om dit te krijgen?
 • Hoe ga ik het doel, het idee implementeren. Wat is de eerste stap, wat is de tweede stap en wat is derde stap.
 • Hoe evalueer ik constant en laat ik mij voorzien van feedback zodat ik weet of ik op de goede weg zit of moet bijstellen?
 • Hoe weet ik dat het doel is gehaald?

Goed, je hebt nu ook in kaart gebracht wat je nodig hebt om dit te realiseren, dan volgt nu de laatste stap.  Wees je eigen criticus.

3. Waar kan ik tegenaan lopen of wat zou me tegen kunnen houden?

Je doel is gesteld, je weet wat je nodig hebt en de kaders zijn duidelijk maar wat kan je tegenkomen op de weg naar je doel toe? Ben je je daar op voorhand van bewust, heb je de voors- en tegens afgewogen? Heb je goed nagedacht en bedacht dat er mogelijk mensen zijn die je doel niet realistisch vinden, dat mensen een andere mening hebben, dat de weg naar je doel toe niet zonder hobbels zal zijn of dat je (financiële) tegenvallers kunt hebben. Stel jezelf de volgende vragen.

 • Waarom zou iemand dit plan of idee kunnen verwerpen?
 • Wat zijn de voordelen van de huidige situatie en hoe kunnen we de voordelen inzetten in de nieuwe situatie?
 • Zijn er omstandigheden te bedenken waarom we niet naar het nieuwe doel toewerken?

Denk hier in dit proces ook goed over na.  Heb je je doel en de weg ernaar toe kritisch bekeken dan is het goed, je bent je bewust en gaat heel gericht en met focus aan de slag om je doel te halen. De stappen die je hebt doorlopen zorgen er onder andere voor dat je je bewust bent van je handelen, van waar je naar toe wilt en wat je op de weg ernaar toe tegen kunt komen.

Probeer het, stop de energie in het stellen en bereiken van je doel, wees niet bang om ‘fouten’ te maken want van elke stap in de weg naar je doel toe leer je en die ervaring neem je mee en daar kun je je voordeel mee doen. Geef je doel  je aandacht want alleen dan krijgt een idee of een droom de kans om werkelijkheid te worden.

Ik ben benieuwd of het voor jou ook zo werkt. Laat je het me weten via een mail (martine@mcsfocus.nl), persoonlijk (06-23880840) of in een comment?

Warme groet,

Martine