De schoolvakanties zijn bijna voorbij. Mijn eigen vakantie is alweer 3 weken geleden en ik merk dat ik en mijn gezin weer behoefte hebben aan meer structuur in ons leven.

Hoe komt dit toch? Je kent het wel dat je halsreikend uitkijkt naar je vakantie omdat je even niets wil, niet geleefd wil worden en met afstand wil kijken naar de dingen die je aan het doen bent.

Zelf merk ik dat het idee van op vakantie gaan de indruk geeft dat je niets hoeft. En dat juist dat gevoel vooraf het gevoel is dat alles wat makkelijker gaat, je ‘losser’ leeft en je vanuit meer ontspanning handelt. Dat losse leven geeft echter ook, gek genoeg, weer onrust. De eerste paar dagen in je vakantie vind je het lekker; je hebt geen verplichtingen en je hoeft nergens over na te denken.

Daarna komt er, althans zo werkt het bij mij, ruimte in je hoofd, denk je na, kun je met afstand naar zaken kijken, plannen maken en nadenken over wat je kunt ontwikkelen (geloof me, ik denk daar op elk vlak over na).

Deze vakantie bijvoorbeeld had ik ineens een plan om de woonkamer en de eetkeuken te restylen. Met als gevolg dat het niet bleef bij het maken van moodboards, maar we zelfs de nodige meubels bij een winkel op het vakantieadres hebben aangeschaft.

Maar terug naar de ruimte die ontstaat in mijn hoofd. Ik sta bewuster en zonder druk stil en ik bedenk wat er goed gaat, waar behoefte aan is bij mijn gezin, bij mij, bij mijn collega’s en bij mijn klanten. Dat zijn mooie processen en ik blijf het bijzonder vinden dat het, voor mij in ieder geval, keer op keer zo blijkt te werken. Wel leer ik per vakantie en bouw voor mijzelf meer structuur op in dit proces.

Ondertussen geniet ik erg van mijn vakantie, van de hoeveelheid tijd met mijn gezin, het ontdekken van nieuwe plekken, het lezen van een boek, een goed glas wijn en lekker eten. Maar op één moment in die vakantie van drie weken komt er een omslag in mijn denken.

Ik geniet nog steeds maar word onrustig, mijn hoofd loopt over van de ideeën en plannen en mijn lief wordt bijna gek van alles wat ik bedenk en tegen hem aanhoud. Dat moment is het moment waarop ik ga schrijven, lijstjes maken, dagindelingen maken, goede voornemens op papier zetten en waarop ik al weer bezig ben met de planning en de inrichting van mijn leven (zakelijk en privé) na de vakantie.

Afgelopen vakantie resulteerde dit voor mij onder andere in een lijst met ’to do’s voor de restyling van de woonkamer en keuken; de meubels worden medio september geleverd, we hebben dus nog wat werk te doen. Ook heb ik weer nieuwe gezinsregels opgesteld voor onze meiden, afspraken gemaakt voor het doorbrengen van tijd met mijn lief en gekeken naar de optimale indeling van de combinatie van mijn eigen bedrijf en mijn baan in loondienst. Daarnaast zorg ik voor structuur in de week zodat een ieder weet wat er verwacht wordt en zodat ik weet wanneer ik bijvoorbeeld mijn tijd aan FOCUS besteed.

Ik deel dit verhaal omdat structuur voor iedereen in meer of mindere mate voordeel oplevert. Deze voordelen helpen je in je dagelijks handelen, maar juist ook in het realiseren van groei op diverse vlakken in je onderneming.

Voordeel 1: Omdat je minder hoeft te onthouden en je weet waar je aan toe bent, heb je meer ruimte in je hoofd voor andere belangrijke en plezierige dingen. Bovendien kun je eenvoudiger doelen stellen.

Voordeel 2: Omdat je meer duidelijkheid en voorspelbaarheid hebt in je leven, word je flexibeler. Deze flexibiliteit helpt je om je doelen te halen. Want lukt het niet op de ene wijze, dan schakel je over naar een andere manier.

Voordeel 3: Omdat het je helpt beter te functioneren in je onderneming of zelfs binnen je gezin.

Voordeel 4: Omdat je vooraf beter je verwachtingen kunt benoemen. Dit helpt mensen om je heen (medewerkers, vrienden) om hiernaar te functioneren en samen te werken bij het bereiken van een doel.

Kortom kies ervoor om elke dag bewust in het hier en nu te leven. Breng in je dagelijkse leven structuur aan, of dit nu thuis, op je werk, binnen je team of in de groei van je eigen onderneming is.

Structuur schept orde, rust en ruimte om te ondernemen, om je bedrijf verder te brengen, om je team te inspireren en om verwachtingen helder te krijgen. Probeer eens hoe de aanbreng van structuur in jouw voordeel kan werken.

Veel succes!

Warme groet,

Martine