In mijn advieswerkzaamheden kom ik met regelmaat tegen dat ondernemers zich laten leiden door de waan van de dag en hierdoor ad hoc aan de slag zijn. Dit is iets wat er gaandeweg de jaren in geslopen is omdat zij zoveel meer zaken erbij zijn gaan doen. Eerst was het vrij eenvoudig door vanuit de passie voor hun vak hun werkzaamheden te verrichten, vervolgens komt daarbij dat ze ineens ook werkgever of manager zijn en mensen moeten aansturen, om nog maar niet te spreken over de administratie, acquisitie, inzetten van social media en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wie herkent niet het starten van de dag op kantoor waarbij de pc aangaat en je direct opgeslokt wordt door alle ongelezen mails en mails waar je nog iets mee moet. Met als gevolg dat er een grote kans is dat je direct vanuit je mailbox start. Niet toekomt aan de zaken die je echt wilde doen. Direct reageert op mails die binnenkomen en aan het einde van de dag een ontevreden gevoel hebt omdat je niet of onvoldoende aan de zaken hebt gewerkt die je jezelf als doel hebt gesteld.

Nu ik dit jaar weer als fietser van Parijs naar Rotterdam fiets voor de Roparun kan ik mij ook niet permitteren om ad hoc te schakelen gaandeweg het jaar. Ik vervul namelijk diverse rollen (moeder, partner, werknemer, ondernemer, teamlid Roparun, EHBO-moeder, vriendin etc. ) en vanuit elke rol zijn er allerlei verwachtingen. Om die verwachtingen te kunnen managen en daarnaast mijn verschillende doelen vanuit de diverse rollen te halen heb ik focus nodig.

Ten aanzien van mijn rol als fietser in Team 60 Pameijer Dock betekent dit dat ik in September 2016 al mijn planning voor de rest van het jaar heb gemaakt met zaken die ik voor mijn deelname aan de Roparun moet doen. Denk hierbij aan ongeveer 1x per 2 maanden een teamvergadering, het bedenken en uitvoeren van sponsoracties (want het doel is zoveel mogelijk geld binnenhalen), loten verkopen maar ook trainen. Dat laatste is iets wat continue een rol speelt, gezonde voeding, krachttraining af en toe een stuk fietsen en blessurevrij blijven. Nu we nog slechts 2 weken verwijderd zijn van het Pinksterweekend waarin het allemaal gaat gebeuren ligt mijn focus meer en meer op dit weekend.

De laatste voorbereidingen worden getroffen, denk aan binnenbanden kopen, fysieke inzet bij een sponsoractie, controle van fietskleding, inkopen toiletartikelen, een laatste vergadering en het delen van het groeiend enthousiasme en de spanning op social media. Dat zijn alle voorbereidingen voor het vertrek. Maar straks krijg je de mentale voorbereiding, want je zult een flexibele instelling moeten hebben als je een weekend lang met een groep van 23 mensen in twee campers en twee busjes, een fysieke topprestatie moet leveren met nihil slaap, minder luxe omstandigheden en waarbij je elkaar niet goed kent. Dit is niet erg, het is een uitdaging en het doel maakt het meer dan goed. Maar het vergt wel bewustwording en focus op het einddoel. Die adrenaline, het als team doen dat maakt het tot een succes!! Zonder focus ga ik niet over de eindstreep op de Coolsingel komen maandag 5 juni. Kortom het hebben van focus en Roparun hebben dus alles met elkaar te maken.

Van de Roparun terug naar focus in je dagelijkse leven. Wil jij minder ad hoc aan de slag in je dagelijkse werkzaamheden en meer je focus houden op je doel. Probeer het eens met deze tips:

1. Bepaal je doel (dit kan een doel voor korte termijn of lange termijn zijn)
2. Bedenk hoe je dit doel gaat halen doel te halen (kies voor korte realistische stappen)
3. Realiseer je dat de weg naar dit doel hobbelig en bochtig kan zijn (dit is niet erg!)
4. Stel tussendoelen (hierdoor blijf je enthousiast aan de slag)
5. Hou je einddoel in het vizier (laat je niet afleiden door andere zaken)
6. Geniet van elke stap (accepteer, leer, stel je plan bij, maak fouten maar vooral ga door)
7. Hou je aan je plan (start bijv. elke dag 1 uur met werkzaamheden voor dit doel i.p.v. je mail)
8. Kijk terug en evalueer

Bovenstaande stappen werken juist ook gewoon in je dagelijks leven het gaat erom dat je prioriteiten stelt en je tijd gericht indeelt maar vooral dat je van tevoren meer bewust nadenkt en plant. Dit zal je veel meer overzicht en rust geven en voorkomt dat je voor je gevoel continue ad hoc aan het schakelen bent met het gevaar dat je niet de juiste doordachte beslissing neemt.

Probeer het eens, het is de moeite waard!!

Warme groet,

MartineTeam 60 Pameijer Dock