Zo aan het einde van een jaar blik ik altijd terug. Zo ook dit jaar. In de hectische decembermaand ‘moet’ er ineens van alles en juist dat zet mij op scherp. Vragen die ik mijzelf stel zijn: Wat was ik van plan in 2016, wat heb ik meegemaakt, hoe heb ik mijzelf ontwikkeld, zijn mijn doelen bereikt?! Maar wat voor mij nog belangrijker is: heb ik genoten, ben ik in staat geweest anderen te laten groeien, ben ik zelf voldoende gegroeid in hetgeen ik doe ofwel heeft het afgelopen jaar mij de energie en het inzicht gebracht dat ik wilde? Dit moment van reflectie heb ik nodig om kaders en doelen te stellen voor het nieuwe jaar zowel zakelijk als privé. Doelen stellen geeft mij inzicht, een doel, energie om ergens met passie aan te werken of te ontwikkelen.

Vorig jaar om deze tijd besprak ik met een aantal vrienden in de plaatselijke wijnbar onder het genot van een goed glas wijn onze persoonlijke doelen voor 2017. Deze doelen verschilden per persoon, voor de één was het meer sporten, voor de ander was het afvallen, de volgende had de doelen niet duidelijk voor ogen, de volgende wilde persoonlijk groeien en ik?! Ik had mijzelf ten doel gesteld dat ik uit ging zoeken of ik voor mijzelf zou gaan starten in 2017.
Het uitspreken van je doel is 1 ding maar het daadwerkelijk doen is een ander. Ik moest aan de slag want ik had mezelf, en bovendien had ik mijn doel uitgesproken aan anderen, iets beloofd. In januari schafte ik een notitieboekje aan waar ik heel bewust op diverse momenten mijn ervaringen, wensen, gedachten en de mogelijkheden beschreef. Dit deed ik trouw en het feit dat ik zo gedreven was om een en nader uit te zoeken zorgde voor een continuïteit in het (be)schrijven van mijn gedachten en mogelijkheden.

Ondertussen bleef ik vakliteratuur lezen, paste ik mijn gedachten en kunde toe in mijn werk en werd meer en meer bevestigd in de behoefte die er ligt bij ondernemers. Ondertussen kwam ik in contact met een dorpsgenoot (weer in die fijne wijnbar ?). Met hem had ik mooie gesprekken, ik was zeer geïnteresseerd in zijn verhaal en behoeften en dus besloten we dat zijn behoeften mijn pilot werd. Ik was eruit ik ging nog dit jaar voor mijzelf beginnen. Naast mijn baan in loondienst liep ik geen risico en kon ik op mijn eigen tempo mijn bedrijf opzetten.
Een druk 2e kwartaal was het gevolg. Ik bedacht de bedrijfsnaam (FOCUS, focus op core-business, uitvoering & strategie), mijn vriend ontwikkelde het logo, de huisstijl werd bedacht, inschrijving bij de KVK op 27 april en de domeinnaam gedeponeerd. Het aanscherpen van mijn bedrijfs-DNA werd ondertussen ook gerealiseerd in samenwerking met een andere ondernemer. Ondertussen begeleidde ik de ondernemer die mij in maart de kans had gegeven. De term als je iets aandacht geeft groeit kwam uit!

De zomer gebruikte in voor doorontwikkeling, fotoshoot voor de site, nog meer lezen en schrijven en de laatste puntjes op de i voor mijn website. Uiteraard sprak ik met zoveel mogelijk mensen over FOCUS om draagvlak en bekendheid te creëren alsmede zelf steeds zekerder te worden van mijn plan. Ik had wel een doel gesteld maar nu werd een droom werkelijkheid, prachtig maar ook waanzinnig spannend.
Met trots lanceerde ik www.mcsfocus.nl op 1 oktober 2016. Nu twee maanden later ontwikkelt mijn bedrijf zich op een mooie rustige wijze, ik mag al een aantal ondernemers bedienen met strategische gesprekken, inzicht bieden, doelen stellen en hun ‘vlammetje’ weer zien ontbranden. Dit is waarom ik het zo graag op deze wijze wilde realiseren. Het coachen en begeleiden van ondernemers vanuit mijn rol als sparringpartner geeft waanzinnig veel energie en voldoening. Het is prachtig om een waardig gesprekspartner te kunnen zijn voor ondernemers.

Het stellen van een doel heeft mij in 2016 ontzettend veel gebracht. Ik heb dingen gerealiseerd in korte tijd, ben mijn droom achterna gegaan, ben eerlijk en open geweest over mijn wensen en heb hiermee nu al ondernemers kunnen helpen. Het uitzoeken of ik voor mijzelf wilde beginnen is niet alleen bij uitzoeken gebleven. Ik heb doorgepakt, mijn droom nagejaagd en ben gaan bouwen. Met een waanzinnig gevoel van trots en voldoening kijk ik terug op 2016.
Voor 2017 staan mijn doelen al weer vast, jullie meenemen in mijn wereld via blogs is er één van. Rest mij niets anders dan jullie erg mooie en inspirerende kerstdagen te wensen en een prachtig ondernemend doelgericht maar vooral gezond 2017!

Warme groet,
Martine Clements Sparreboom
FOCUS